Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / Az eBeszerzés problémáira nyújt megoldásokat az Electool

Az e-Beszerzés problémáira nyújt megoldásokat az Electool

Szerző: Infovilág, Kulcsár László

A nyílt forráskódú alkalmazások elterjedésére alapozva nyújt megoldást az eBeszerzés problémáira az Electool. A ProcurementTool eBeszerzési rendszer teljes mértékben az interneten fut, de igény esetén integrálható a vállalatirányítási rendszerrel, a közbeszerzési intézmények rendszereivel.

A nyílt forráskód alapú (open source) rendszerek -- példuál a Wikipedia -- rendkívül gyorsan fejlődtek az elmúlt időben, olyannyira, hogy több vállalat is nyílt forráskódúvá tette, vagy ezzel a stratégiával kezdte el fejleszteni megoldásait. Az open source alapokon fejlesztés a jelen egyik meghatározó informatikai útja, mely elérte a vállalatirányítási alkalmazásokat, és ezen belül az e-beszerzési megoldásokat is.

A legtöbb vállalat a beszerzés stratégiai (sourcing) részében megszerzett megtakarításoknak csak 70--80%-át realizálja. Ennek sokféle oka lehet, amelyek szervezetről szervezetre változnak. Leggyakrabban az fordul elő, hogy engedélyezik a keretszerződésen kívüli (maverick) vásárlásokat. A beszerzőcsapat más vállalati szakértőkkel közösen sok energiát fektetett abba, hogy kedvező kondíciókat harcoljon ki a beszállítóknál, ugyanakkor megfelelő kontrolleszközök hiányában a megtakarítások nem jelennek meg az eredménykimutatásban.

Sok vállalat automatizálta ugyan a folyamat bizonyos elemeit, de nagyon kevésnek sikerült a teljes folyamatra megfelelő megoldást találnia. Természetesen itt is a nagyvállalatok az élenjárók, de a közbeszerzés területén és a közintézményeknél is jelentősek lennének a megtakarítások (gondoljunk csak arra, hogy a közbeszerzési szektorban hányan dolgoznak, és becsüljük meg, hogy hányszor kérnek évente irodaszert, vagy aktagyűjtőt).

A fenti helyzetre kíván megoldást nyújtani az Electool ProcurementTool megoldása, amely egy nyílt forráskódon alapuló eBeszerzési rendszer. A telepítést nem igénylő, teljes egészében az interneten futó megoldás integrálható a vállalatirányítási rendszerrel és a közbeszerzési intézmények rendszereivel. A megoldás nagy előnye, hogy a rendszer alapverziója ingyen letölthető, de már ez a változat is rendkívül széles funkcionalitással bír, és nagyon könnyen kezelhető. Az eddigi rendszerekben az egyes termékek rendelése egy szigorú katalógus-hierarchián nyugszik, mely nehezkessé teszi a kereshetőséget. A Procurementtool címkézéssel ellátott katalógust használ, amely a könnyű kereshetőséget szolgálja, és ha az igénylők nem akarnak a rendszerbe belépni akkor levelező rendszerükön keresztül email-ben is le tudják bonyolítani megrendeléseiket.