Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / Energiabeszerzésről nyilatkozik az Electool

Energiabeszerzésről nyilatkozik az Electool

Energiabeszerzés professzionálisan

SPÓROLJON 20%-ot energiabeszerzéssel!

Egy energiabróker megbízása vagy több vállalkozás összefogása is kiváló módszer arra, hogy jelentősen csökkentse cége energiaköltségeit. Hogyan működnek ezek a módszerek, és mennyit nyerhet vele?

Lehet csak 3, de lehet 20 százalék a megtakarítás, ha a szabadpiacon, brókerek vagy beszerzési közösségek révén vásárol egy kisebb cég energiát"-állítja a beszerzésre szakosodott budapesti Electool Kft. vezetője, Deák Zoltán. Azzal, hogy július óta a kisebb fogyasztók számára is szabad lett az energiapiac, minden érintett cég igyekszik a lehető legolcsóbban vásárolni villamos áramot és gázt. Akárcsak a banki termékek esetében, itt is kialakult egy új iparág: az energiabrókereké, akik az ügyfél igényeit felmérve kiválasztják a legjobb ajánlatot. Ilyen szakcégből 2-3 van itthon, de foglalkoznak ezzel energiatanácsadó cégek és ügyvédi irodák is változó hatékonysággal. Persze az árleszorításnak más módszere is formálódik, hiszen sok vállalkozás beszerzési közösséget alkot, és a tömeges megrendelés erejét használja mennyiségi kedvezmények elérésére.

Aukció az interneten „A beszerzés internetes aukción zajlik"- mondja a cégvezető. „Ne a Vaterára gondoljunk, itt meghívott energiakereskedők tehetnek ajánlatot, viszonylag rövid időkeretben. Ebben az iparágban 16-20 potenciális szállító van, közülük jó néhány csak a nagyfogyasztókra specializálódott. Azokat kell tehát megpályáztatni, amelyek kisebb vagy közepes vállalkozásokat is kiszolgálnak."Az energiabrókerek által gyakran használt elektronikus aukció csupán néhány órás. Miután a beszerző felmérte az energiavásárló cég igényeit, adatait, közzéteszi a felhívást, várja az ajánlatokat. Az ajánlattevők látják egymás eredményeit, így egyre csökken a kínálati ár. Az éppen utolsó, legolcsóbb ajánlat mindig meghosszabbítja az árverés idejét, így nincs is értelme napokig húzni a folyamatot. A nyertes kihirdetése után néhány nappal már jöhet is a szerződéskötés.

Görbékre osztva
A sikeres energiabeszerzésre minden vásárlónak alaposan fel kell készülnie, különben nem éri el a lehető legalacsonyabb árat. Az első és talán legfontosabb, hogy az aukcióba vagy egyéb beszerzési procedúrába csak a megfelelő adatok birtokában szabad belevágni. „Ha rosszak vagy hiányosak az adatok, a kereskedő félni kezd, és ezt a félelmet bizony beárazza"-figyelmeztet Deák Zoltán. Kis cégeknél ugyanis gyakori, hogy nem mérik fel a valós fogyasztást, egyetlen számla alapján következtetnek. A nagy fogyasztóknak távmérőik vannak, amelyek negyedóránként jelzik a fogyasztást, így az adatok megbízhatók. A kkv-kat azonban 7-8 jellemző görbe alapján osztják be, és így kapnak sztenderd szerződéseket. Ezek a görbék a fogyasztásnak megfelelők: egy irodaház jellemzően reggel 8 és délután 5 között aktív, azután leesik a fogyasztás, míg egy pékség esetében inkább az éjszakai áram és a gáz használata jellemző. Utóbbi cégek jól járnak, hiszen az éjszakai áram olcsó: ilyenkor nem kell működtetni a drágán dolgozó hazai csúcserőműveket - a paksi atomerőmű egymaga is ellátja az országot.

Mennyit tolerálnak?
A másik fontos kérdés a toleranciasáv meghatározása. Az átlagos fogyasztási görbéktől való jelentős eltérést ugyanis "büntetik" a kereskedők, ezért nagyon fontos, hogy a vásárló a megfelelő besorolást válassza. A szerződésekben általában 20 százalékos eltérést még engedélyeznek, e fölött azonban vaskos felárra lehet számítani. Akkor is így van ez, ha átlépjük a korlátot, de abban az esetben is, ha kérésünkre eleve nagyobb mozgásteret árazott be a kereskedő. Minél kisebb a cég, annál kevesebb a mozgástere, leginkább csak az ár az, amit lealkudhat- szemben a nagy cégekkel, amelyek gyakran hosszabb fizetési határidőt vagy más kedvezményeket is kérhetnek.

Mi kell a megtakarításhoz?
1. Részletes adatok a vásárlótól
2. A megfelelő fogyasztási görbe kiválasztása
3. A toleranciasáv betartása
4. A piacra lépés időpontjának helyes meghatározása

Zsinórfogyasztás
Deák Zoltán szerint a beszerzés aukciós formája elsősorban azoknak éri meg, akik legalább évi 5millió forintot költenek energiára. Nekik érdemes energetikust is felfogadniuk, aki segít például az úgynevezett zsinórfogyasztás megvalósításában. Ez annyit jelent, hogy a fogyasztási görbe csúcsait levágva kiszámítható, egyenletes energiafelhasználás alakuljon ki. Nem mindegy az sem, mikor lépünk ki az energiapiacra. A megtakarítás mértéke ugyanis a világpiaci áraktól és trendektől is függ. Van, amikor csak relatív megtakarítás érhető el - tehát egy nagyobb áremelkedés esetén jó beszerzéssel ugyan nem csökken az ár, de kisebb lesz a drágulás.