Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / Energiabrokerek

Energiabrókerek

Gázszámlájuk akár tíz százalékát is megspórolhatják a júliustól a szabadpiacra kényszerített kisebb energiafogyasztók, ha beszerzési csoportosuláshoz csatlakoznak – ígérik az „energiabrókerek”.

A napokban küldi el a gázkereskedőknek az első gázbeszerzési tendert a tavaly novemberben gründolt Simply Green Kft., amely több száz kisfogyasztónak – többek között irodaházaknak, bevásárlóközpontoknak, társasházaknak, kórházaknak, önkormányzatoknak és számos ipari vállalkozásnak – ígér alacsonyabb energiaszámlát.

A sok egyéni gázvásárló igényét összeadva a cég százmillió köbméternyi– Endrei Balázs ügyvezető szerint „az átlagos ügyfélméretnél három nagyságrenddel több” – gázra kér ajánlatot, amivel jó esetben kétszámjegyű kedvezményt is elérhet. „A szabadpiaci árképzés olyan bonyolult, hogy összehasonlíthatatlanná teszi az energiaárakat a fogyasztók számára” – indokolta a HVG-nek a szolgáltatás létjogosultságát Endrei, aki szerint a piacnyitás után teljesen normális lesz, ha költségeik optimalizálása végett a vásárlók évente váltogatják beszerzési forrásaikat.

Júliustól a ma még a lakossághoz hasonlóan egyetemes szolgáltatásra jogosult (ez azt jelenti, hogy valamelyik szolgáltató mindenképpen köteles velük szerződni), óránként 20-100 köbméter gázt fogyasztók is kizárólag a szabadpiacon vásárolhatnak majd gázt. Becslések szerint mintegy 18 ezren tartoznak ebbe a kategóriába, ám körükben a tapasztalatok szerint nem nagyon esett le a tantusz. „A jellemzően ide tartozó önkormányzati intézményeknek már el kellett volna indítaniuk a közbeszerzési pályázatot a következő évi beszerzésre, mivel a gázév július 1-jén kezdődik, ám viszonylag kevés ilyennel találkoztunk"- utalt a HVG-nek a verseny várható lassú indulására Deák Zoltán, az Electool Hungary Kft üzletfejlesztési vezetője. Pedig ha idejében elkezdték volna a pályáztatást, jó árakat érhettek volna el a versenypiacon, mivel a válság következtében a kereskedők nyakán maradt a lekötött gázmennyiség egy része. „Aki most kezdi a tendereztetést, az már csak magasabb áron tud szerződni"- fűzte hozzá.

Jellemzően elektronikus aukciókat szervez a 2008 óta az áram- és a gázpiacon is tevékenykedő Electool: a kereskedők zárt rendszerben licitálhatnak az igényelt mennyiségre, ami Deák szerint a napról napra változó energiaárak mellett a legjobb feltételeket garantálja. Ami pedig a kisebb fogyasztók összefogását illeti, a cég közreműködött már nagyobb városok összességében évi százmillió köbméteres fogyasztású intézményeinek, egy-egy bank fiókjainak, kereskedelmi láncok többtucatnyi üzletének, valamint kisebb vízműveknek a gázbeszerzésében, átlagosan 3-12 százalékos megtakarítást elérve a kereskedők megversenyeztetésével.

Áramvásárlás esetén pedig még nagyobb volt a megtakarítás. Hasonló „nagybani beszerzések" már más területeken is akadnak: a HVG információi szerint például az E.On egykori szakembereiből alakult energiabróker intézi a gáz-, illetve áramvásárlást a magyarországi szerzetesrendek intézményeinek. A piacon az úttörők közé tartozó Simply Green pedig a gáz és az áram mellett üzemanyag-beszerzést is tervez, szintén nagy tételben.

Bár még nem rengetik meg a piacot ezek a kisebb-nagyobb próbálkozások, a fokozódó versenyre láthatóan a szolgáltatók is készülnek, az E.On például kisebb ügyfeleihez is személyes kapcsolattartót jelöl ki. „Senki sem akar vásárlókat veszíteni" - kommentálta a liberalizáció várható következményeit a HVG-nek Kutas István szóvivő, hozzátéve, júniusra minden mostani, még az egyetemes szolgáltatásban részesülő ügyfelük kap majd új, a mainál kedvezőbb ajánlatot. „Azok a fogyasztók, amelyek most a legdrágábban veszik a gázt, jó esetben 30 százalékkal is csökkenthetik energiaköltségeiket" - vélik a Simply Green szakértői, akik ügyfeleik megtakarításaiból kérnek jutalékot.

Szintén a felhasználóktól vár jutalékot az energiabroker.hu internetes oldalán az energiaszolgáltatók ajánlatait összegyűjteni próbáló Oskolás Intézet Kft. is, pedig - mint azt Schilsong János üzletágvezető a HVG-nek mondta - „szebb lenne a történet, ha ezzel nem a fogyasztókat kellene terhelni, hanem a közvetítői díj már be lenne csomagolva az ajánlatba”. Egyelőre csupán néhány ügyfél használta a biztosítási brókerekéhez hasonló, az energiapiaci versenyt transzparenssé tevő szolgáltatást. „A biztosítói piacon is kellett pár év, mire ez a lehetőség közismertté vált”- bizakodik Schilsong, hozzátéve, Németországban már szinte minden fogyasztó az internesen választ gáz- és áramszolgáltatót. Ott elegendő beírni, mennyi energiát kíván valaki elfogyasztani, és milyen ütemezésben. Sőt azt is megválaszthatja a neten, hogy ennek mekkora része származzon megújuló termelésből.