Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / Forgalmasak az online piacterek - A szállítók is elfogadták az új beszerzési módot

Az elektronikus piacterek forgalmának gyors bővülését mutatja, hogy a legnagyobb hazai online aukciós szolgáltató, a Marketline forgalma már az első fél évben megközelítette a 2003-ast. A megoldással a beszerzők akár 13-15 százalékos megtakarítást is elérhetnek.

Az Axelero Marketline elektronikus piacterein megtartott aukciók értéke már az első fél évben megközelítette a 2003-as forgalmat. Míg tavaly az egész évben 23 milliárd forintos forgalmat regisztráltak, addig a Marketline aukcióinak értéke 2004-ben már az első hat hónapban elérte a 22 milliárd forintot - mondta el lapunknak Szalai Kálmán, a társaság értékesítési igazgatója.

A dinamikus növekedés főként annak köszönhető, hogy a rendszert már régóta használó cégek még szélesebb körben alkalmazzák az aukciós megoldást. Amellett, hogy folyamatosan nő az érdeklődés az internetes aukciók iránt, elmozdulás figyelhető meg a nyitott, horizontális elektronikus piacterek irányából a zárt, csak az adott vállalatnak felépítettek felé - tette hozzá Szalai Kálmán. A Marketline saját piacteret alakított ki a T-Mobile és az OTP számára is, illetve a Michelin már meglévő piacteréhez tartalmi szolgáltatásokat végeznek.

Tavaly a főként nagyvállalatok és a multinacionális cégek helyi leányvállalatai körében kedvelt beszerzési mód révén becslések szerint 60-70 milliárd forintot költöttek el a vállalatok. Az idén az online aukciók forgalma elérheti a 100 milliárd forintot. Az internetes aukciókkal kapcsolatban a szolgáltatók többféle árazási megoldást is kialakítottak. Korábban az internetes beszerzés révén megtakarított összeg egy bizonyos százalékát fizették az ügyfelek, napjainkra azonban ez a konstrukció már vesztett népszerűségéből. Terjedőben van viszont a fix díjas megoldás, illetve - főként a multinacionális cégeknél - a jobb tervezhetőség miatt a havi átalánydíj.

A beszállítói árak kialakításánál az online aukciók alkalmazása átlagosan 13-15 százalékos megtakarítást jelenthet a vevők számára - közölte Deák Zoltán, a beszerzéstámogatásra szakosodott Electool Kft. üzletfejlesztési igazgatója. A szállítók részéről is kedvező az online aukciók fogadtatása, hiszen a kemény árverseny már nem jelent újdonságot a cégek számára, viszont az elektronikus aukció révén egy pártatlan, objektív döntéseken alapuló eljárásban vehetnek részt.

A vállalatok közötti elektronikus kereskedelemnél is nagyobb mértékű növekedés tapasztalható a magáneladók és -vásárlók közötti tranzakciókban (C2C). Az online elektronikus piacteret üzemeltető, a hazai C2C-piacon meghatározónak számító Vatera Hungary Kft.-nél 2004-re 732 millió forintos átfolyó áruforgalommal számoltak, amit már augusztusra sikerült elérni - tudtuk meg Csupor Eriktől, a társaság ügyvezető igazgatójától. Az első féléves tapasztalatok alapján a Vatera éves forgalom elérheti az 1,2 milliárd forintot - tette hozzá a társaság ügyvezető igazgatója. Rendkívül gyorsan nőtt az online piactér regisztrált felhasználóinak száma is, míg januárban 28 ezren voltak, addig szeptember elején már 45 ezer, az év végére.