Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / MÁV az Electool Árlejtés eszközével

MÁV az Electool Árlejtés eszközével több száz millió forintot takarít meg

Tavaly csaknem 300 millió forinttal költött kevesebbet a MÁV Zrt. különböző termékek, szolgáltatások beszerzésére az előző évhez képest. A megtakarítást az elektronikus árlejtéses – vagyis a fordított aukciós – eljárások eredményeként érték el – tudta meg lapunk Werle Zoltántól, a MÁV társasági szolgáltatás igazgatóságának vezetőjétől. Ezt a közbeszerzési eljárások meghatározott eseteinél alkalmazható e-árlejtésről szóló jogszabályok, valamint az tette lehetővé, hogy a vasúttársaság 2008 közepétől elkezdte kialakítani az ehhez szükséges feltételeket. Az informatikai fejlesztés mellett átalakították a beszerzéseket lebonyolító szervezetet és tovább képezték a munkatársakat. Szükség volt a beszerzésekhez kapcsolódó készletezési, logisztikai rendszer ésszerűsítésére is, ami szintén hozott megtakarítást: tavaly év végén mintegy 1,3 milliárd forint értékben, az előző évi 70 százalékról 30 százalékra csökkent a társaság raktárkészlete, és ennek összetétele kedvezőbb a korábbinál. Werle elmondta, hogy az e-árlejtéses eljárásban szereplő termékek, szolgáltatások a MÁV 160-180 milliárd forint értékű tavalyi összbeszerzéseinek egyelőre alig öt százalékát érintik. Véleménye szerint a tavalyi 300 milliós megtakarítás akár az 5-10 milliárd forint közötti értéket is elérhetné, ha a jogszabály lehetővé tenné a kétszakaszos tárgyalásos eljárásoknál is az e-árverést. Ezzel ugyanis átlagban mintegy 15 százalékos árcsökkenést lehet elérni. Sőt, tavaly is volt olyan termék, amelyet - a minőség megtartása mellett - 28 százalékkal olcsóbban tudtak megvásárolni. A beszerzések előtt kiterjedt piackutató munkát kell végezniük, ami szintén újdonság a korábbi évekhez képest.

Különösen speciális termékek, szolgáltatások esetében a meghívásos pályázatok előtt kell felderítő munkát végezni. A nagyobb „találati arány" érdekében a MÁV internetes bonlapján regisztrációs felületet biztosít a társaság beszerzései iránt érdeklődőknek, a potenciális jelentkezőknek. Ennek részeként hírlevél formájában tájékozódási és tájékoztatási lehetőséget kínálnak, egyrészt a pályázatok meghirdetésére, másrészt kérdéseket fogalmaz meg potenciális szállítók felkutatása érdekében. Immár 300 aktív cégből álló listával rendelkezik a szolgáltatási igazgatóság, amely a beszállítói körből való nagyobb „merítés" és ezzel a kedvezőbb közbeszerzési árak alapjául is szolgál.

Az e-árlejtési szoftvert az Electool Kft . biztosítja a MÁVnak. Tavaly a közbeszerzésre kötelezett harminc állami cég és intézmény közül a MÁV mintegy 300 esetben bonyolította le eljárásait e-árlejtéssel és ezzel toronymagasan az élen áll, hiszen a tavalyi hatszáz ilyen eljárásnak ez majdnem a felét teszi ki - mondta lapunknak Szabó Ákos, az Electool ügyvezetője, aki szerint a vasúttársaság példája is mutatja, hogy az árlejtés jól működik, és reméli, hogy a közszféra többi szereplője is mielőbb rendszeres alkalmazója lesz.