Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / Mindenható-e az online aukció?

Mindenható-e az online aukció?

Egy idõben nagyon sokat lehetett hallani az online piacterekrõl és az ott folytatott, valós idejû aukciókról – úgy ajánlották, mint a beszerzési költségek nagyarányú csökkentésének biztos módszerét.

Mostanában nagyobb a csend – vajon beváltak az online aukciók?

Az online aukciók elterjedése viszonylag gyors volt nagyvállalati körben az elmúlt években, mivel az aukciók során ténylegesen el lehet érni jelentõs árcsökkenéseket. Ugyanakkor az online aukciós rendszer nem mindenható eszköz, csak a tenderezési folyamat egy nagyon szûk szeletkéjére – az ártárgyalásra– alkalmas. Bizonyítottnak tekinthetõ, hogy megfelelõ elõkészítés és használat esetén az elektronikus aukció minden más ártárgyalási formánál hatékonyabb eszköz. Hangsúlyozni kell viszont, hogy a rendszer csak egy eszköz, amit szakmailag jól és rosszul egyaránt lehet használni. Ha a társaságok nem megfelelõ körültekintéssel nyúlnak ehhez az eszközhöz, akkor kellemetlen meglepetések is elõfordulhatnak. Az online aukciós eszközt a vállalatok legfõképpen az árverseny fokozására asználják, ugyanakkor sokszor háttérbe kerül az a tény, hogy az aukció használatával az árbekérési folyamat rendkívül felgyorsul, és hatékonyabb lesz. Ennek akkor lehet nagyobb jelentõsége, ha rendszeres termékbeszerzés esetén az online aukciós rendszer használata akiváltja a hagyományos, manuális ajánlatbekérési módszereket, és így jelentõs erõforrásokat lehet megtakarítani. Bizonyos esetekben ezek a munkafolyamat-megtakarítások nagyobb hozadékkal járnak, mint maga az aukción elért árcsökkenés.