Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / Online aukció: olcsóbb megoldás

Online aukció: olcsóbb megoldás

A hagyományos módszerekhez képest akár 17 százalékos megtakarítást is elérhetnek beszerzéseiknél az online aukciókat igénybe vevő cégek. Az elektronikus beszerzés ugyan még gyerekcipőben jár, de a szakértők szerint idővel mindenki ilyen útra tereli beszerzési folyamatait vagy azok egy részét.

(részlet a cikkből)

A beszerzési folyamat stratégiai és tranzakcionális részét is támogatja az Electool Hungary Kft., a szerződések és feltételek letárgyalásától az egyes beszerzések fizikai lebonyolításáig – közölte érdeklődésünkre Deák Zoltán, a társaság üzletfejlesztési igazgatója. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyelőre főként a multinacionális cégek magyarországi leánycégei, illetve magyar tulajdonú nagyvállalatok veszik igénybe a beszerzésben közreműködő szolgáltatókat, de jelentős a banki ügyfelek száma is. A megbízók jellemzően olyan beszerzésekkel fordulnak a szolgáltatókhoz, amelyekkel nem foglalkoznak napi szinten, vagy nem kapcsolódnak a társaság fő tevékenységéhez, így nincsenek rájuk erőforrásaik – mondta el Deák Zoltán. Ilyenek például az adminisztrációhoz kapcsolódó indirekt beszerzések (irodai felszerelések, számítástechnika, bútor stb.) és beruházások (építkezések, kivitelezések, speciális informatikai berendezések, gépjárművek).

Az Electoolnál a megbízások több millió forinttól kezdődnek, mivel igazából csak nagy értékű vásárlások esetén éri meg külső szolgáltatót bevonni. Vannak a cégnek olyan ügyfelei is, akik azért választanak külső beszerzőt, mert a versenyeztetés – az árelőny mellett – sokkal dokumentáltabb, átláthatóbb, így a vállalaton belül nagyobb a beszerzési döntések elfogadottsága.

A beszerzési outsourcing Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is most kezd elterjedni, így általános tendenciákról még nehéz beszélni. A nemzetközi cégek első körben a beszerzéseiket központosítják, elvonva az ehhez kapcsolódó kompetenciákat az egyes leányvállalatoktól, és regionális vagy globális keretszerződéseket hoznak létre. Második lépésben azonban már külső szolgáltatót bíznak meg a számukra nem stratégiai fontosságú, hanem csak támogató jellegű tevékenységgel.

Nagy fejlődés várható a közeljövőben az elektronikus katalógusok területén – állítja az Electool munkatársa. Ezek működtetésére a vállalatok valószínűleg nem fognak belső erőforrásokat fenntartani, és külső szolgáltatókra bízzák az ezzel járó feladatokat. Bár Magyarországon még nem jellemző ez a megoldás – Indiában terjedt el leginkább –, idővel itthon is megjelenik ez a fajta szolgáltatás.