Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / Sok pénz megtakarítható

Sok pénz megtakarítható

Kategória: Újságcikkek
Szerző: Világgazdaság

A hagyományos módszerekhez képest átlagosan 16 százalékos megtakarítást is elérhetnek beszerzéseiknél az online aukció kínálta lehetőséggel élő vállalatok. Az elektronikus beszerzés ugyan még gyerekcipőben jár, de a szakértők szerint idővel mindenki ilyen útra tereli beszerzési folyamatait vagy azok egy részét.

Átlagosan 16 százalék körüli megtakarítást érnek el beszerzéseiknél a hagyományos módszerhez képest az Electool Hungary Kft. online aukciós szolgáltatását igénybe vevő vállalatok – számolt be a tapasztalatokról Szabó Ákos, a cég ügyvezető igazgatója. A vállalatnál a megbízások több millió forinttól kezdődnek, mivel igazából csak nagy értékű vásárlások esetén éri meg külső szolgáltatót bevonni. A tapasztalatok ennek megfelelően azt mutatják, hogy egyelőre főként a multinacionális vállalatok magyarországi leánycégei, illetve magyar tulajdonú nagyvállalatok veszik igénybe az online aukció kínálta lehetőséget, de jelentős a banki ügyfelek száma is. A megbízók jellemzően olyan beszerzéseknél választják ezt a megoldást, amelyekkel nem foglalkoznak napi szinten, vagy nem kapcsolódnak a társaság fő tevékenységéhez, így arra nincsenek erőforrásaik – mondta Szabó Ákos. Ilyenek például az adminisztrációhoz kapcsolódó indirekt beszerzések (irodai felszerelések, számítástechnika, bútor, távközlés stb.) és beruházások (építkezések, kivitelezések, speciális informatikai berendezések, gépjárművek).

A kkv-k jelenleg még főként az ajánlatadó oldalon jelennek meg, bár a középes cégek közül egyre többen választják az online aukciós megoldást. (VG)