Ön itt tartózkodik : HU  / Electool  / Sajtószoba  / Szolgáltatás-versenyeztetés - letörhetők a mobilszolgáltatók árai

Szolgáltatás-versenyeztetés - letörhetők a mobilszolgáltatók árai

(Harmat Lajos tudósítása) A számhordozhatóság hazai megvalósulása a szolgáltatói piac résztvevői között élénkítheti a versenyt. Ezt kívánja segíteni a viszonylag új vállalkozás, az Electool. A beszerzésekre szakosodott társaság internet-, elektronikus alapú beszerzési, illetve döntés-előkészítő, támogató rendszereket használ, illetve erre a technológiára alapozza a beszerzési hatékonyságot növelő szolgáltatásait.

2004 májusától a távközlési szolgáltatók ügyfelei újragondolhatják mobilszolgáltatásuk minőségi és árszínvonalát, új ajánlatokat kérhetnek bármely szolgáltatótól. A mobiltelefon-forgalom növekedésével a kapcsolódó szolgáltatások költsége egyre tetemesebb kiadási tétel a vállalatok könyvelésében. Éppen ezért a vállalati költségcsökkentés egyik formája lehet az alkalmazottak telefonhasználatának csökkenése. Ennél is hatékonyabb, ha első lépésként a lehető legkedvezőbb ár megadására "kényszerítő" szerződést kötnek a mobilszolgáltatóval, szükség esetén versenyeztetéssel.

A GSM-szolgáltatók esetében az árcsökken(t)és származhat a magasan tartott árrések redukálásából, a már kiépített rendszerek kihasználtságának növekedéséből, az eddiginél több ügyfél kiszolgálásából is.

A professzionális versenyeztetés mellett szól, hogy az egyes szolgáltatók összetett díjszerkezetei nehezen hasonlíthatók össze egymással. Ha ez mégis sikerül, akkor célszerű online aukciós felületen lebonyolítani az internetes ártárgyalást. Ennek a GSM-szolgáltatók számára nagyon erős versenyt feltételező módszernek a hatékonysága abból adódik, hogy ők nem az ügyféllel, hanem egymással tárgyalják meg az árakat, ismerve saját költségszerkezetüket és fedezeti pontjaikat. Eltér ez a mód a hagyományos, offline beszerzési eljárástól, ahol az információk birtoklása aszimmetrikus, az ügyfél nem ismerheti kellő mélységben a beszerezni kívánt termék és szolgáltatás előállítási költségeit, piacát. Ezt az aszimmetriát lehet megszüntetni az online aukcióval.